Jak osiągnąć zakwas na chleb?

Różne smaki chleba!
6 października 2015
Zrób chleb na zakwasie
6 października 2015

Jak osiągnąć zakwas na chleb?

Każdy kto dotychczas wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, musi też spróbować przygotować go na domowym zakwasie. Choć zdaje się stanowić więc wyzwaniem poważniejszym, niż kiedy chodzi o klasyczny chleb, wtedy istnieje aktualne dopiero wrażenie. Po to, by wykonać zakwas na chleb konieczne staną się tylko dwa produkty, czyli mąka i woda. To już prawdopodobnie żyć gwoli nas raczej zadziwiające, ponieważ mogliśmy tworzyć tutaj na bada bardzo większą receptę. Chwila jest natomiast innym z faktów, który należy tutaj uwzględnić. Nie starczy nam to wymieszać te punkty a po wszystkim, ale trochę odczekać na wynik. Jednocześnie, kiedy zjednamy wodę z mąką, wykonujemy toż w słoiku na kilka dni, by wyszła z ostatniego kwaskowata masa. Ona dokładnie przyda się do tego, że nasze pieczywo wyrośnie i zacznie być określony smak. Gęsty miąższ stanowi samotną z zalet, opisujących chleb na zakwasie. Budując się na tej mieszaninie możemy liczyć na tym, że polskie pieczywo będzie dłużej świeże. Przy chlebie drożdżowym nie spotkamy takich właściwości, czyli wypieki na zakwasie mają tu wyraźną przewagę. Ponadto, przy tej grupy szybciej przyswaja się wartości odżywcze, jakie posiada w sobie chleb. Jak że, zrobienie pieczywa przy pomocy zakwasu bynajmniej nie jest trudne, i wymaga od nas jedynie mało czasu.  

Comments are closed.